Na zelf anderhalf jaar voor ad hoc te hebben gewoond herken ik veel in de documentaire.

In de eindhovense bloemenbuurt had woningbouwvereniging domein een contract gesloten met ad hoc. tijdelijke bewoners moesten zelf de nutsafspraken maken en betalen aan NRE (essent)daarnaast volgde gewoon een maandelijkse vergoeding die ge-ind werd door ad hoc. na 2 weken opzegtermijn had bijna niemand in de buurt iets anders.(altijd een backupadres hebben is niet mogelijk, anders zou je geen noodstap als antikraak maken)

3 maanden later weer onderdak bij ad hoc in een voormalig philipspand (natlab) dat door de gemeente eindhoven in eigendom is. Voorzieningen (toilet/douche/waterpunt/keuken) zou binnen 2 weken geregeld worden. dit is echter op 1 punt in het pand gebeurd, ondanks mondelinge toezeggingen (waardoor de meeste bewoners over de streep gingen) zijn de voorzieningen nooit geregeld per vleugel van het gebouw.
dus ‘s ochtends driehonderd meter fietsen voordat je naar de wc/douche kon. een keuken is er helemaal niet gekomen.

De wekenlang durende asbestsanering was wat mij betreft het dieptepunt, in een lange lijst van exceptionele teleurstellingen, omdat wij (volgens het saneringsbedrijf) er maar voor moesten zorgen dat er niemand aan hun peperdure installaties kwam (deze stonden open en bloot in de gang en er werd geregeld ingebroken in het niet te controleren pand) omdat anders per direct ontruimd moest worden doordat het gebouw dan besmet raakte.

Dit soort situaties zijn totaal onacceptabel maar ze komen er telkens mee weg.

contact met ad hoc heeft niets opgeleverd en er is gedurende 14 maanden lang de schuld afgeschoven op ‘de eigenaar’.
ondertussen genoeg inspiratie opgedaan om het nooit meer ‘zover te laten komen’ en zelf creatiever te worden mbt woonruimte. Ondanks dat ik altijd netjes betaald heb, er nooit klachten over mij geweest zijn ga ik in ieder geval uit mezelf nooit meer anti-kraken, dat is zeker.

Een goed initiatief deze docu en ik sluit me graag bij de hoogleraar aan en bestaande regelgeving eindelijk eens in de praktijk brengen.
Daarnaast bestaan er ook criminele antikraakbureaus als interim, die met geweld werken cq intimidatie door leipe gasten. Dit soort bedrijven zouden per direct verboden moeten worden. dit is bekend bij politie maar is helaas geen prioriteit.